sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNaționalŞefii Jandarmeriei, urmăriţi penal

Şefii Jandarmeriei, urmăriţi penal

Şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au fost puşi sub acuzare, ieri, în dosarul intervenţiei forţelor de ordine la protestul din 10 august, ei fiind informaţi de procurorii Parchetului General că au calitatea de suspecţi.

 

Sindile şi Cucoş, cercetaţi pentru complicitate

 

Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, a declarat la Parchetul General că i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. „Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect cu privire la complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoştinţă faptele, urmând ca după aceea să ieşim în plan personal şi instituţional, este în interesul nostru să dăm tot cursul necesar”, a afirmat Sindile.

Totodată, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

 

Cazan a creat „aparenţa unei acţiuni legale”

 

Cel de-al treilea citat, şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, a declarat după discuţia cu procurorii că are calitatea de suspect pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

Îmi asum toată acţiunea, pentru că a fost bazată pe lege”, a susţinut el. Laurenţiu Cazan a fost coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august, iar ulterior a fost împuternicit pe o perioadă de şase luni în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, ca urmare a încetării mandatului lt. col. Alin Mastan în această funcţie.

Potrivit procurorilor, maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat „aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, „cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate” şi la agresiuni chiar împotriva copiilor sau asupra civililor chiar şi atunci când ordinea a fost restabilită.

 

Chirică a exercitat presiuni asupra prefectului

 

Comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, a fost informat şi el de procurori că este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Procurorii spun că în noaptea de 10 spre 11 august Mihai Dan Chirică a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maiorul Laurenţiu Cazan să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât şi ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forţelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. „Aparenţa de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.

 

770 de plângeri împotriva jandarmilor

 

Ieri, aproximativ 20 de persoane au aşteptat la sediul Parchetului sosirea acestora, le-au adresat injurii şi i-au lăsat cu greu să intre în sediu sau să plece cu maşinile. Un echipaj de jandarmi a fost prezent pentru restabilirea ordinii.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...