spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalFără ordonanţă de urgenţă pe amnistie

Fără ordonanţă de urgenţă pe amnistie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce a discutat, ieri, cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu în biroul preşedintelui Camerei, că la Ministerul Justiţiei nu a existat şi nu există un proiect de ordonanţă privind amnistia.

Întrebat dacă se impune un act normativ pentru amnistie şi graţiere, Tudorel Toader a explicat că un act normativ are două componente: una de oportunitate şi una de constituţionalitate. „Nu e în sarcina mea să decid nici oportunitatea, nici constituționalitatea”, a spus ministrul. Întrebat a cui e această sarcină, el a răspuns sec: „A decidentului”.

Tudorel Toader a spus că a discutat ieri cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, dar a refuzat să spună care dintre aceste recomandări vor fi preluate în modificările aduse legilor justiţiei. „Ştiţi că avem avizul acela preliminar al Comisiei de la Veneţia, acum se definitivează, în octombrie va avea loc plenara Comisiei şi se va definitiva raportul. În raport sunt nişte recomandări pentru legile justiţiei. Şi atunci eu am convenit cu cei de la Comisie anumite soluţii legislative pe care să le preluăm din aviz şi am comunicat liderilor coaliţiei de guvernare ce am stabilit. Să vedem dacă nu putem îmbunătăţi şi alte modificări. Cam asta a fost discuţia, atât”, a declarat joi ministrul Justiţiei, în Parlament.

Întrebat insistent de jurnalişti ce recomandări făcute de Comisia de la Veneţia vor fi preluate, Toader a repetat că va fi preluat ceea ce trebuie preluat. „Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua… Nu vă dau exemple… Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”, a explicat Toader.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri, după întâlnirea din coaliţia de guvernare, că ministrul justiţiei a făcut o prezentare a ordonanţei de urgenţă care va prelua „o serie” de recomandări ale Comisiei de la Veneţia privitoare la legile justiţiei, precizând că acest act normativ nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere. „Tudorel Toader a făcut o prezentare despre ordonanţa care este în curs de elaborare şi care va prelua o serie de recomandări din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă amnistia şi graţierea va fi cuprinsă în această ordonanţă, Tăriceanu a răspuns că nu, fără să dea alte detalii.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...