Statutul magistraţilor promulgat de Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis (C) se adreseaza invitatilor, joi 8 decembrie 2016, avandu-i in dreapta sa pe consilierul prezidential Elena-Simina Tanasescu, iar in stanga pe presedintele CCR Valer Dorneanu, la ceremonia organizata de Curtea Constitutionala (CCR), cu prilejul Zilei Constitutiei. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO

Preşedintele, care şi-a epuizat căile de atac, a fost nevoit să promulge Statutul magistraţilor. A anunţat promulgarea Legii 303 printr-un comunicat în care îşi exprimă nemulţumirile pe care le are faţă de această lege. Şeful statului solicită coaliţiei majoritare reluarea de urgenţă a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiţiei, prin consultări reale cu profesioniştii din domeniu şi preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislaţia la standardele Comisiei de la Veneţia şi subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă „un regres pentru democraţia din România, pericol semnalat şi de partenerii noştri europeni, de Comisia Europeană şi de GRECO”.

Guvernul, la rândul său, a anunţat că se reuneşte luni într-o şedinţă pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe tema legilor justiţiei. Ministrul Tudorel Toader a spus că va ţine cont de o parte dintre observaţiile Comisiei de la Veneţia, aşa că modificările se vor regăsi într-o ordonanţă de urgenţă. Una dintre principalele prevederi ale proiectului se referă la pensionarea anticipată a magistraţilor cu vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, care se amână până la 31 decembrie 2022.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, propune şi o modificare în ceea ce priveşte selecţia procurorilor-şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. În proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se prevede că interviurile de la Ministerul Justiţiei cu candidaţii vor fi publice, transmise online şi apoi arhivate.

În document se mai prevede modificarea şi, practic, îngreunarea procedurii de revocare a unui membru ales al CSM. Este o solicitare formulată de Comisia de la Veneţia.

O altă modificare care atrage atenţia se referă la posibilitatea ca ministrul Justiţiei să ceară sancţionarea unor magistraţi. Prevederea a mai fost în vigoare în trecut şi, ulterior, anulată. „Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători sau procurori poate fi exercitată şi de ministrul justiţiei. Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecţia Judiciară, la solicitarea ministrului Justiţiei”, se spune în proiectul de Ordonanţei.

Deja ai votat!