vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalDosarele de corupţie, interzise procurorilor tineri

Dosarele de corupţie, interzise procurorilor tineri

Ordonanța de Urgență care modifică legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a fost adoptată luni, în şedință de Guvern, dar conținutul ei nu a fost făcut public până aseară.

Textul publicat în Monitorul Oficial conține modificările anunțate luni, după şedința de Guvern, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar şi alte care dau o grea lovitură luptei anticorupţie.

Cele mai importante modificări au fost aduse statutului magistraţilor. Este vorba despre înăsprirea condițiilor pentru procurorii care vor să lucreze la vârful Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA şi DIICOT.

În primul rând, creşte vechimea necesară pentru a lucra la aceste parchete. Până în iulie, procurorii aveau nevoie de şase ani vechime, apoi pragul a crescut la opt ani, iar în urma acestei Ordonanţei de Urgenţă a lui Toader ajunge la zece ani. Este aproape o dublare a numărului de ani necesari, ceea ce ar putea duce la o scădere cu aproximativ 20% a numărului de procurori care lucrează la DNA şi DIICOT.

La DNA sunt 34 de magistrați care au vechime mai mică de 10 ani, iar la DIICOT – 50 de procurori. Este o problemă şi cu cei care nu au gradul profesional minim pentru a lucra acolo – aproximativ 30 de magistrați. Situația lor va fi discutată de CSM în cea mai apropiată şedință.

O situaţie critică este la Constanţa, unde Serviciul Teritorial a cărui activitate acoperă întreaga Dobroge va rămâne doar cu procurorul-şef şi un procuror delegat pe judiciar – adică cel care reprezintă instituţia în instanţe şi nu lucrează efectiv dosare.

Printre cei vizaţi de noua prevedere este şi Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul „Tel Drum”.

Noile prevederi aduse de legile modificate ale Justiţiei privind vechimea şi gradul profesional au impact negativ asupra instrumentării marilor dosare precum cel al „Revoluţiei” şi „10 august”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Astfel, doi dintre cei trei procurori care se ocupă de instrumentarea dosarului „10 august”  ar trebui să părăsească Secţia Parchetelor Militare din Parchetul general sau să nu mai lucreze în dosar. Este şi cazul colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul „10 august”. El, deşi are vechime de 20 de ani, nu are grad profesional pentru Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), ci de parchet de tribunal. De asemenea, trei dintre cei şase procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul „Revoluţiei” ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

 

Pensionarea anticipată a magistraţilor, amânată

 

O altă modificare este amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2020, în loc de 2019. Conform statutului judecătorilor şi procurorilor, magistrații care au 20 de ani vechime în profesie se pot pensiona în aceleaşi condiții cu cei care au un stagiu complet de cotizare.

Sunt amânate, de asemenea, o serie de restricții pentru detaşarea judecătorilor şi procurorilor în afara sistemului judiciar până la finalul lui august 2019.

În plus față de ce menționa Tudorel Toader luni, după şedința de Guvern, în Ordonanţă se găsesc termenele de intrare în vigoare – o parte dintre prevederi au intrat în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial, iar o parte – începând de mâine, când intră în vigoare şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...