spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalPesta porcină africană, ţinută la secret în Teleorman

Pesta porcină africană, ţinută la secret în Teleorman

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Teleorman a fost ţinut la secret timp de două săptămâni de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV), deşi legislaţia europeană şi naţională îi obligă să raporteze imediat toate cazurile suspecte. Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, a spus că nu a raportat cazul pentru a nu crea un „dezavantaj la judeţ”. Ce înseamnă, însă, „dezavantaj la judeţ”, Ianculescu nu a vrut să explice. Cert este că gripa porcină africană a lovit din nou într-un sat din Teleorman, scrie newsweek.ro.

 

Nu s-a dat alerta de suspiciune

 

Pe 28 septembrie 2018, la marginea pădurii Slobozia Mândra, din Teleorman, s-au descoperit două cadavre de porci domestici. „Unul dintre cadavre era aproape proaspăt. Celălalt era mâncat, era schelet. Resturi de cadavru. Cel mâncat era infectat”, a declarat Iulian Ianculescu. Tot directorul DSV Teleorman a menţionat că „în momentul în care s-au recoltat probele, pe 28, cadavrul integru era perfect sănătos”. „Celălalt cadavru era aruncat la zece metri, pe undeva prin bălării. Au zis să recolteze probe pentru siguranţă. Medicii nu au considerat că este cazul să îl trimitem pe suspiciune”, a declarat directorul DSV Teleorman.

Cum era evident că leşul porcului fusese mâncat de alte animale, DSV Teleorman trebuia să transmită urgent alerta de suspiciune, apoi cadavrele celor doi porci să fie incinerate. „Medicii de la faţa locului au considerat că (n.r. – porcii) nu au modificări anatomo-patologice. Nu se ştie cine a mâncat din el, pentru că era în stare de putrefacţie. Probele au fost trimise imediat, rezultatul a fost primit după 15 zile”, a declarat Ianculescu.

 

Ianculescu: „Făceam un dezavantaj la judeţ”

 

Iulian Ianculescu nu are ce să îşi reproşeze. „Nu am ţinut cazul secret. Sincer! În ziua în care s-au găsit cadavrele respective, s-au îngropat şi s-a dezinfectat zona. Pentru faptul că nu a apărut pesta porcină până la această dată, înseamnă că măsurile luate au fost eficiente”, a declarat Iulian Ianculescu pentru Newsweek România.

Întrebat de ce nu a dat alerta de suspiciune, Ianculescu a spus că nu a vrut să intre în amănunte. Totuşi, a găsit o scuză: „Făceam un dezavantaj la judeţ dacă aveam vreo suspiciune. S-a confirmat pe un porc, pe resturi de cadavru, care nu ştiu dacă este al judeţului Teleorman. Nu are origine, nici proprietar, nici crotalie. Este un lucru atipic. Făceam un dezavantaj pentru că se răspândea foarte repede în gospodăriile populaţiei”.

Autorităţile judeţene din Teleorman au intrat în alertă după ce s-a confirmat un nou caz de pestă porcină africană. În ultimele zile mai mulţi purcei au murit în curtea unui localnic din satul Cucuieţi.

Fiul lui Liviu Dragnea are în judeţul Teleorman o crescătorie de porci cu o capacitate de peste 20.000 de capete. De la apariţia pestei porcine acesta şi-a diminuat constant şi accelerat numărul de porci din fermă.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţase, săptămâna trecută, că au fost confirmate aproape o mie de focare de pestă porcină africană în 246 de localităţi din 13 judeţe.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...