Un nou focar de pestă porcină, confirmat în judeţul Bihor

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Şilindru, judeţul Bihor, fiind sacrificaţi 20 de porci dintr-o gospodărie afectată.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi ucise.

“În baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, în judeţul Bihor a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la nivelul unei exploataţii nonprofesionale de suine din localitatea Şilindru, comuna Şimian, într-o gospodărie cu 20 capete porcine. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi toţi porcii din gospodăria afectată şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi ucise”, au spus sursele citate.

Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

“Reluăm apelul către toţi cetăţenii din zonele afectate, dar şi din restul judeţului să anunţe fără întârziere fie medicul veterinar din localitate sau direct DSVSA Bihor, fie autorităţile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoştinţă. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, au mai spus reprezentanţii DSVSA Bihor.

Deja ai votat!