Ministerul Educaţiei renunţă la examenele grilă

0

În acest an şcolar nu se aplică nicio schimbare în formatul variantelor de subiecte, iar examenele de evaluare naţională şi de bacalaureat se vor susţine în aceleaşi condiţii, a anunţat ieri ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, în cadrul unei declaraţii de presă.

„Ca ministru interimar al Educaţiei, am solicitat consultări cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, cu Federaţia Asociaţiilor de Părinţi, cu Consiliul Naţional al Elevilor, cu cadrele didactice, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce priveşte modul în care copiii noştri în acest an şcolar vor trece cu bine evaluările naţionale şi respectiv examenul de Bacalaureat. Am ajuns împreună la concluzia că în timpul jocului nu se schimbă regulile, de aceea în acest an şcolar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. În acest an şcolar în clasa a VIII-a sunt înscrişi 181.000 de copii, iar în clasa a XII-a sunt înscrişi 154.000 de copii. Aceştia vor susţine Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul, în aceleaşi condiţii ca şi în anul şcolar trecut. Nu se aplică pentru acest an şcolar nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte”, a afirmat ministrul.

Noile modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au fost postate ieri pe site-ul subiecte.edu.ro.

Ministerul Educaţiei a încercat să schimbe fără nicio dezbatere publică şi fără nicio fundamentare sau studiu de impact subiectele de la examenele de evaluare şi bacalaureat. Preşedintele CNEE, Marian Şuţă, a declarat că 40% din subiectele de la fiecare probă de examen de anul acesta vor fi itemi obiectivi, care includ teste grilă. Schimbarea urma să aibă loc într-un minister care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără un anunţ public şi fără ca instituţia să spună ce studii au stat la baza modificării structurii acestor subiecte. Modelele de subiecte conţineau inclusiv teste grilă ce urmau să fie introduse la toate materiile de examen, după cum anunţase miercuri, preşedintele CNEE. Numai că după publicarea lor, unii profesori au atras atenţia că noua formă de examinare le-ar fi permis elevilor să obţină nota 5 rezolvând doar primul subiect. Acestea au fost retrase de pe site-ul ministerului numai după câteva ore.

Nu e prima dată când Ministerul ia în calcul testele grilă pentru examenele naţionale. În 2003, subiectele de bac au fost integral sub formă de test grilă, dar Ministerul Educaţiei a abandonat imediat modelul acela de examen. Instituţia nu a spus ce nu a fost bine atunci şi nici de ce acum ar fi bun din nou testul grilă la bac şi nici acum nu au prezentat vreun studiu de impact care să fundamenteze decizia de a reveni la ele.

Deja ai votat!
se încarcă...