Sumă uriaşă investită în Catedrala Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporţie de 95%, în ceea ce priveşte stadiul „la roşu”, însă, potrivit Patriarhiei Române, cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Până în acest moment s-au cheltuit 110 milioane de euro. „Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanţii Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, Catedrala este finalizată în proporţie de 95%, în stadiul „la roşu”. „Din stadiul I, «catedrala la roşu», lucrările sunt finalizate în proporţie de 95 %. Lucrările pe şantierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrându-se intens la finalizarea altarului, dar şi la cota + 91 metri, în zona turlei principale, precum şi în zonele celorlalte turle. Concomitent se efectuează laborioasa operaţiune de punere în funcţiune a clopotelor şi finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperişului turlei clopotniţe”, explică reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române.

În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”. „Cu banii existenţi (104 milioane lei primiţi la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistenţă a «catedralei la roşu», ferestrele şi uşile montate, acoperişul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spaţiul liturgic exterior şi dependinţele asimilate”, mai declară reprezentanţii BOR.

Potrivit Patriarhiei, pe data de 25 noiembrie va fi sfinţit Altarul Catedralei, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

 

Se puteau construi şapte spitale 

 

Pe de altă parte, costul estimat al construcţiei primului Spital de Oncologie şi Radioterapie pentru copiii diagnosticaţi cu cancer din România, realizat de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, exclusiv din donaţii şi sponsorizări, se ridică la 16 milioane de euro. Acesta va avea şase etaje şi o suprafaţă de de aproximativ 12.000 de metri pătraţi. Va fi dotat cu 100 de paturi, un bloc operator modern, o secţie de terapie intensivă, una de chirurgie şi una de neurochirugie.

Deja ai votat!