Prescrierea conflictului de interese, neconstituţională

0
Members of Parliament vote on procedural issues before a session that will vote on the cabinet of Romanian Prime Minister designate Sorin Grindeanu, in Bucharest, Romania, Wednesday, Jan. 4, 2017. Romania's Parliament prepares to vote on a new left-leaning government that includes Sevil Shhaideh, an economist who had been poised to become the country's first female and Muslim prime minister but President Klaus Iohannis declined to nominate her and she is expected to become deputy premier. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că modificările aduse Legii ANI, privind prescrierea faptelor mai vechi de trei ani ce determină conflictul de interese, sunt neconstituţionale. Motivul ar fi că sunt deficitare din punct de vedere al tehnicii legislative.

Judecătorii CCR i-au dat, astfel, dreptate preşedintelui Klaus Iohannis, care a depus sesizarea la începutul lunii august. „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Legii pentru completarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative sunt neconstituţionale. Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat, în esenţă, că prevederile criticate sunt deficitare din punct de vedere al tehnicii legislative”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate pe motiv că modificarea adusă legii instituie un paralelism legislativ, deoarece în cuprinsul său se regăsesc două dispoziţii contradictorii cu privire la momentul până la care Agenţia Naţională de Integritate poate evalua diferenţele semnificative de avere, existenţa unor conflicte de interese sau a unor stări de incompatibilitate. Şeful statului afirma că dispoziţiile legii contravin principiului statului de drept consacrat de Constituţie, afectând în mod direct activitatea de prevenire şi sancţionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor. De asemenea, potrivit lui Iohannis, dispoziţiile legii se suprapun cu prevederi din Codul penal.

 

+0 -0
se încarcă...