Primarii marilor oraşe se revoltă împotriva guvernului

0

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Casa Municipiilor, Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), şi preşedintele AMR, Robert Negoiţă, au atras atenţia asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut.

Conform reprezentanţilor AMR, pentru ca bugetele locale să aibă aceleaşi venituri ca în 2017, ar trebui să li se repartizeze o cotă de cel puţin 60% din impozitul pe venit. Bolojan a apreciat că intenţia Guvernului reprezintă „o agresiune” la adresa autorităţilor locale. „Forţa primarilor de municipii este totuşi mare în România şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie… Eu sper totuşi ca oamenii cerebrali, care înţeleg ce înseamnă administraţia şi proiectele, vor lua nişte decizii corecte pentru România pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte repartiţia corectă, echilibrată şi normală a fondurilor pentru autorităţile locale”, a mai spus el.

Primarii marilor oraşe acuză că sunt daţi pe mâna „baronilor locali”. „Ni se spune că urmează să redistribuie Consiliul Judeţean, într-un soi de echilibrare bugetară. Or, aici, în mod special, municipiile au de pierdut, pentru că judeţele, în general, la redistribuire dau bani către comune şi sate şi foarte rar – şi mai mult deloc – către oraşele mari, pentru că spun că municipiile sunt oricum mai bine finanţate decât comunele, ceea ce este adevărat, dar cred că pe acest model condamnăm oraşele mari la subdezvoltare”, a declarat Robert Negoiţă.

+0 -0
se încarcă...