marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalTabloul găsit la Tulcea, despre care se credea că a fost pictat...

Tabloul găsit la Tulcea, despre care se credea că a fost pictat de Picasso, este un FALS

Tabloul „Cap de Arlechin” pictat de Pablo Picasso, pe care o româncă a crezut că l-a găsit într-o pădure din judeţul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse şi televiziunea olandeză Nos.

Doi producători de teatru belgieni au fost în spatele farsei. Aceştia au îngropat tabloul la data de 31 octombrie în pădurea din Tulcea, iar în ziua următoare au trimis şase scrisori anonime cu locaţia picturii şi instrucţiuni pentru găsirea acesteia. Scrisorile au fost trimise la trei adrese din România şi trei din Olanda.

Autoarea de origine română, Mira Feticu, a picat în plasa celor doi producători şi a mers la Tulcea, unde a găsit copia tabloului „Cap de Arlechin”, unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Producătorii şi-au anunţat ulterior victimele prin e-mail că mesajul a fost o farsă, inspirată dintr-o piesă de teatru numită „Copia adevărată”, care a avut premiera săptămâna trecută la Anvers.

Scriitoarea stabilită în Olanda a declarat pentru postul olandez de televiziune NOS că „a picat într-o farsă publicitară”, elaborată de producătorii belgieni Yves Degryse şi Bart Baele. Piesa „Copia adevărată” îl are în centrul acţiunii pe falsificatorul de tablouri olandez Geert Jan Jansen.

Cei doi producători au dorit să prezinte prin intermediul piesei „valoarea adevărului”. Aceştia şi-au cerut ulterior scuze Mirei Feticu, după ce au aflat că aceasta a călătorit din Olanda în România împreună cu un prieten pentru a găsi pictura.

„Din păcate, lucrurile au mers diferit şi ne cerem scuze pentru acest lucru”, au anunţat Degryse şi Baele.

Autenticitatea tabloului găsit la Tulcea a fost pusă la îndoială de expertul în artă Peter van Beveren, care a transmis că există cel puţin 16 diferenţe între tabloul găsit în România şi opera lui Pablo Picasso.

„Liniile, culorile, detaliile… Nu se potrivesc. În baza a ceea ce văd, cred că este un fals”, a declarat acesta după ce a văzut o poză cu tabloul găsit de Mira Feticu.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti nu a primit nicio solicitare legată de o expertiză pentru tabloul „Cap de arlechin”, atribuit lui Pablo Picasso, despre care se crede că a fost descoperit într-o pădure din Tulcea, a declarat pentru MEDIAFAX Secretariatul instituţiei.

În momentul de faţă, Muzeul Naţional de Artă al României nu cunoaşte absolut nimic. N-am primit niciun telefon de la nimeni, nu ştim ce să vă transmitem în momentul de faţă„, a declarat, luni dimineaţă, pentru MEDIAFAX, Secretariatul MNAR.

Potrivit DIICOT, duminică, erau investigate împrejurările în care un tablou semnat Pablo Picasso, estimat la aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit, sâmbătă seară, pe raza judeţului Tulcea, la Caracaliu.

În anul 2012, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, o bandă formată din şase români a sustras şapte tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. În anul 2013, autorităţile au anunţat că au găsit în soba unuia dintre suspecţi cenuşa provenită de la cel puţin trei dintre operele de artă. Aceştia au fost condamnaţi ulterior la închisoare pentru furtul comis.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în mai puţin de trei minute, tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Mira Feticu a scris ulterior o carte despre acest jaf, „Tascha”.

Autenticitatea tabloului găsit la Tulcea a fost pusă la îndoială de expertul în artă Peter van Beveren, care a transmis că există cel puţin 16 diferenţe între tabloul găsit în România şi opera lui Pablo Picasso.

„Liniile, culorile, detaliile… Nu se potrivesc. În baza a ceea ce văd, cred că este un fals”, a declarat acesta după ce a văzut o poză cu tabloul găsit de Mira Feticu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
88 %
1.3kmh
92 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
9 °
vin
6 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...