Operaţiune de salvare pentru o barză rămasă peste iarnă la Codlea

Echipe de pompieri şi alpinişti din Braşov caută soluţii pentru a salva o barză ce a rămas, peste iarnă, în Codlea, judeţul Braşov. Pasărea a rămas pe coşul de fum al unei clădiri, iar oamenii se tem că ar putea muri, ţinând cont de temperaturile scăzute şi de faptul că deja a căzut prima zăpadă, iar barza nu prea mai găseşte de mâncare.

Oamenii care locuiesc în clădirile de lângă coşul de fum pe care şi-au făcut cuib berzele în primăvară au observat, la sfârşitul verii, cum păsările şi puii lor au părăsit cuibul, la fel ca în fiecare an. Una dintre ele, însă, a apărut din nou în cuib.

Oamenii au solicitat ajutor pompierilor, dar aceştia nu au putut face nimic. „Am constatat că nu putem interveni cu tehnica pe care o deţinem, nici cu alte utilaje cu lucru la înălţime nu se poate interveni, întrucât locul e foarte îngust şi nu permite accesul acestora în apropiere”, a declarat Lucian Cioacă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Codlea. Astfel, s-a solicitat sprijin de la alpinişti, aceştia instalând o coardă până în vârful coşului unde este cuibul înaripatei, pentru a ajunge la ea noaptea, când pasărea nu prea obişnuieşte să zboare. În timpul zilei, însă, barza a zburat. După ce o vor prinde, alpiniştii o vor încredinţa unei asociaţii care se ocupă de protecţia acestor păsări.

Specialiştii spun că barza ar putea supravieţui şi singură.

Deja ai votat!