PSD forţează numirea Olguţei Vasilescu

0
0
Lia Olguta Vasilescu, ministrul propus al Muncii si Justitiei Sociale, sustine o declaratie de presa dupa ce a fost audiata in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, miercuri 4 decembrie 2017.ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

O şedinţă de urgenţă a conducerii PSD, în format restrâns, a avut loc aseară, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-i revoce pe miniştrii Paul Stănescu şi Lucian Şova şi să-i numească în locul lor pe Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu. Liderii social-democraţi au decis să încerce cu Lia Olguţa Vasilescu şi la Ministerul Dezvoltării, iar la Ministerul Transporturilor ar urma să fie propus Mircea Drăghici, deputat şi trezorierul PSD.

 

Cine este Mircea Drăghici

 

Parlamentar PSD de Argeş, Mircea Drăghici este şi el considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Potrivit unor anchete jurnalistice Newsweek România, Mircea Drăghici locuieşte cu chirie într-o vilă din Piperă pentru care PSD a plătit chirie, din banii publici primiţi de la stat, 380.000 de euro pentru 20 de luni. Newsweek România a mai dezvăluit că Mircea Drăghici foloseşte împreună cu familia sa trei limuzine Mercedes cumpărate din banii PSD. Maşinile au fost cumpărate cu peste 188.000 de euro din subvenţia de la stat pentru PSD, dar nu au ajuns niciodată în uzul membrilor partidului, ci la cuplul Mircea şi Georgiana Drăghici.

Deputatul Mircea Drăghici, achitat în primă instanţă într-un dosar de corupţie, este trezorierul PSD, funcţie direct subordonată şefului partidului. PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi.

 

Vasilescu şi Laufer, refuzaţi

 

Preşedintele Klaus Iohannis a enumerat ieri miniştrii revocaţi şi pe cei numiţi, însă în cazul Olguţei Vasilescu nu a fost semnat decretul de numire la Ministerul Transporturilor. Din lista celor numiţi a lipsit şi Ilan Laufer, propus la Ministerul Dezvoltării. Din lista revocărilor lipsesc actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu şi cel al Transporturilor, Lucian Şova. „Am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate. Aşadar, se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Ivaşcu, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor. Şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Matei, ministrul Tineretului şi Sportului. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate”, a declarat şeful statului, după ce a făcut câteva consideraţii pe tema remanierii.

 

Iohannis: „Această remaniere, o soluţie slabă”

 

El a afirmat că această remaniere „este o soluţie slabă”. „Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost, şi este în continuare, soluţia înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României”, a afirmat preşedintele, adăugând: „Dar, până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere”.

Ieri, la ora 15:30, a fost ceremonia de depunerea jurământului. Pe lângă cei şase miniştri noi a depus jurământul şi Ecaterina Andronescu, numită săptămâna trecută ministru al Educaţiei.

La Palatul Cotroceni au fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă şi alţi membri ai Cabinetului, dar nu şi şefii celor două camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

La sfârşitul ceremoniei, care a durat mai puţin de zece minute, preşedintele Iohannis a dat mâna cu cei prezenţi şi le-a urat o zi bună.

 

Preşedintele poate refuza o singură dată un ministru

 

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, în 2008, că preşedintele României are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru. Curtea s-a pronunţat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi fostul preşedinte Traian Băsescu, formulată de premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei.

Curtea Constituţionala a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României „poate refuza, o singura dată, motivat”, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. „Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană”, se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă şi general obligatorie.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis o va accepta pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării sau dacă o refuza pe motiv că este nominalizată pentru un nou mandat. În cazul celei de a doua speţe, cel mai probabil se va ajunge din nou la arbitrajul CCR.

+0 -0

se încarcă...