spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalEcaterina Andronescu bulversează calendarul probelor de aptitudini pentru intrarea la liceu

Ecaterina Andronescu bulversează calendarul probelor de aptitudini pentru intrarea la liceu

Federaţia „Spiru Haret” îl acuză pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că a emis luni un ordin prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare, actul nefiind discutat cu partenerii sociali.

Sindicaliştii spun că, prin acest document, Ministerul Educaţiei amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea Naţională.

De asemenea, prin acelaşi act, se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal, potrivit sursei citate.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“.

FSE „Spiru Haret“ solicită anularea ordinului emis de Ecaterina Andronescu şi anunţă că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a retras ordinul pe care l-a emis luni, care prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 nu vor mai avea loc pe 15-17 mai, așa cum era în calendarul admiterii, ci se amână pentru 10-12 iunie.

Decizia de a schimba zilele pentru probele de aptitudini vine după ce înscrierile au avut deja loc și elevii mai aveau două zile până la susținerea probelor. Ordinul de ministru nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar schimbările în calendarul admiterii la liceu cu puțin timp înainte de susținerea probelor de aptitudini au scandalizat elevii, părinții și sindicatele din educație.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...