vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalRomânii din străinătate pot evita aglomerația de la secțiile de vot fără...

Românii din străinătate pot evita aglomerația de la secțiile de vot fără niciun risc

Mai sunt doar trei săptămâni în care românii plecați în străinătate se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegători în străinătate. Până în această dimineață, s-au înscris puțin peste 21.000 de alegători. 10.659 au ales să voteze în secțiile din străinătate, iar 10.631 să voteze prin corespondență.

În ciuda faptului că se încearcă prin acest procedeu a se evita aglomerațiile de la secțiile de vot din trecut, numărul mic de persoane înscrise sabotează tocmai acest demers, primul care ar putea duce la evitarea timpului pierdut și la o exercitare sigură a dreptului de vot la alegerile prezidențiale.

 

Varianta 1: „Înscriere pentru vot la secție în străinătate”

 

Unul dintre motivele pentru care înscrierile sunt reduse este cel că majoritatea românilor aflați în străinătate se tem să-și dea adresele din diferite motive, fie locuiesc ilegal, fie muncesc ilegal, etc. Numai că, în cazul procedurii pentru votul în străinătate în secție nu se cere adresa exactă, ci se solicită doar locul unde ar vrea să voteze, pentru ca autoritățile să aibă o dimensiune cât mai apropiată de realitate a necesarului de secții de vot pe care trebuie să le înființeze.

Astfel, dacă alegătorul optează pentru „Înscriere pentru vot la secție în străinătate”, va trebui să completeze CNP-ul, numele de familie, un cod captcha, prenumele, țara, localitatea, subdiviziunea (zonă/regiune/prefectură/județ/land/stat/insulă) unde ar dori să voteze, adresa de mail (n.r. – necesară pentru primirea mesajului de confirmare, înscrierea în Registrul electoral și rezultatele verificărilor în acesta), și un număr de telefon pe care va fi înștiințat unde va putea vota. Mai trebuie atașată și o copie a actului de identitate pentru a fi verificată dacă e valabilă și pe baza căreia, cetățeanul respectiv va fi radiat, pentru acest scrutin, din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul în străinătate.

Atenție! Datele culese pot fi folosite doar de Autoritatea Electorală Permanentă și nu vor ajunge în posesia altor instituții ale statului.

 

Varianta 2: Înscriere pentru vot prin corespondență

 

Această variantă este modalitatea sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri, dar presupune oferirea mai multor date despe alegători.

Primul pas care trebuie făcut este completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Ca și la varianta de vot în secțiile din străinătate se cer completate următoarele date: CNP-ul, numele de familie, un cod captcha, prenumele, o adresă de mail și numărul de telefon la care poate fi contactat. În plus, alegătorul care optează pentru acest mod de vot va trebui să mai completeze date referitoare la adresa la care locuiește și la cea unde vrea să primească plicul pentru vot în străinătate.

De asemenea, va trebui să opteze pentru locul une va trimite votul, adică în țară (n.r. – costurile de expediere din țară în străinătate și retur vor fi suportate de statul român) sau la misiunea diplomatică (n.r. – costul de expediere din țară în străinătate va fi suportat de statul român, dar cel de retur va fi suportat de către alegător).

Și în acest caz trebuie atașată și o copie a actului de identitate pentru a fi verificată dacă e valabilă și pe baza căreia, cetățeanul respectiv va fi radiat, pentru acest scrutin, din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență. Mai mult, la acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Atenție! Datele culese pot fi folosite doar de Autoritatea Electorală Permanentă și nu vor ajunge în posesia altor instituții ale statului.

 

Cum decurge procedura votului prin corespondență

 

După înscrierea pentru exercitarea votului prin corespondență, Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară;

În momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Atenție! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul trebuie să se asigure că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

În ceea ce priveşte expedierea plicului sigilat care conţine votul său, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante. Prima îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă, dacă a bifat această opțiune. Dacă a bifat opțiunea de a-l transmite la misiunea diplomatică, alegătorul îl poate depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa sau îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...