spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalFocar de febră Q la Facultatea de Medicină Veterinară

Focar de febră Q la Facultatea de Medicină Veterinară

Mai mulţi studenţi şi angajaţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj au fost trataţi la Spitalul de Boli Infecţioase după ce au fost diagnosticaţi cu febră Q, o boală care se ia de la animale şi nu se transmite de la om la om.

Deşi situaţia a fost semnalată la începutul verii şi au fost prelevate probe în repetate rânduri din sălile facultăţii, DSP susţine că nu a fost identificată cauza acestor cazuri.

Prima suspiciune de febră Q, susţine decanul facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj, Nicodim Fiţ, a apărut pe 15 mai, la reprezentantul studenţilor din anul VI.

Potrivit acestuia, a doua zi a fost întrunită comisia de Biosecuritate, care a dispus mai multe măsuri pentru siguranţa angajaţilor şi a studenţilor. A urmat o curăţenie generală şi o dezinfecţie în toate spaţiile facultăţii şi a durat până la data de 20 mai.

Tot atunci au fost prelevate probe de la animalele din cadrul facultăţii, iar rezultatele au fost negative, „fără prezenţa bacteriei Coxiella burnetii, agentul etiologic al Febrei Q”.

Atât studenţii, câţ şi angajaţii facultăţii au fost anunţati prin email de suspiciunea de febră Q, fiind transmise şi măsurile ce trebuie luate.

Decanul facultăţii susţine că a fost făcută o a doua curăţenie şi dezinfecţie, timp de trei zile, când din nou, activitatea a fost complet suspendată.

Mai mult decât atât, 92 de angajaţi şi studenţi care au avut activitate în laboratarele facultăţii au fost testaţi. Cei care au avut o reacţie pozitivă la prezenţa anticorpilor de Coxiella burneti au fost trimişi la un consult.

Reprezentanţii DSP precizează că din 2015 până în 2019 nu au fost înregistrate cazuri de febră Q.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...