Platformă anonimă pentru lupta anticorupție

Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a lansat, alături de parteneri internaționali, platforma – Expanding Anonymous Tipping (EAT) – https://eatproject.eu, care pune la dispoziția instituțiilor și a companiilor un mecanism anonim și sigur dedicat avertizorilor de integritate, furnizat de GlobaLeaks (n.r. – un software open source care permite crearea de platforme de avertizare).

Scopul EAT este de a oferi posibilitatea raportării și alertării corupției cu un mecanism tehnologic anonim și sigur. EAT este un proiect care va promova o cultură a raportării neregulilor și care va contribui la un nivel global mai scăzut al corupției prin implicarea societății civile.

EAT va permite organizațiilor din sectorul privat și public să acceseze GlobaLeaks. Aici vor avea posibilitatea de a alege între trei alternative de a face reclamația anonimă. Prima se va adresa autorităților responsabile din statul respectiv, a doua se poate adresa către asociația parteneră EAT din statul respectiv, iar a treia se poate adresa unui canal extern, paralel, asociat cu o organizație media.

EAT este un proiect la dezvoltarea căruia se lucrează de doi ani de către organizațiile civice din 10 țări cu cel mai înalt nivel de corupție, conform indicelui de percepție a corupției (IPC) stabilit, la nivel global, de Transparency International și este finanțat prin European Union’s Internal Security Fund — Police European Commission. Partenerii CJI în proiect sunt: Fibgar GlobaLeaks Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights Blueprint for Free Speech Център за развитие на медиитеr Oživení @Transparency-International-Greece.

Deja ai votat!