Lege pentru reducerea birocrației votată de Parlament

0

Legea „antibirocraţie” iniţiată de deputatul liberal Florin Roman a fost adoptată de Parlament.

Legea reduce birocrația sufocantă şi deseori aberantă pentru construirea, reabilitarea, extinderea și consolidarea de locuințe sau construirea anexelor gospodărești. Astfel, eliberarea certificatului de urbanism se va face în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, termen redus la jumătate față de cel valabil până acum.

O modificare importantă este legată de faptul că, după intrarea în vigoare a legii, certificatul de urbanism va putea fi emis și comunicat solicitantului în format digital, prin intermediul poștei electronice. De asemenea, nu se vor mai solicita avize separate pentru branşamentele la utilități, ci se va elibera o singură autorizaţie de construire pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării şi executării lucrărilor, inclusiv pentru executarea lucrărilor de racorduri și branșament la rețelele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică, telefon sau televiziune prin cablu, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei.

În noul cadru legislativ nu se va mai cere emiterea avizului Comisiei Tehnice de Circulaţie pentru locuinţele situate pe străzi de categoria II şi III, care nu sunt în zona de intersecţie cu sens giratoriu și vor dispărea și avizele de la Poliție, Agenția pentru Protecția Mediului sau Direcția de Sănătate Publică.

La solicitarea justificată a beneficiarilor, autorizaţiile de construire se vor emite în regim de urgenţă în termen de până la șapte zile lucrătoare, cu perceperea unei taxe de urgență. „Legea antibirocraţie simplifică avizarea prin realizarea Comisiei Pentru Acord Unic şi obţinerea avizelor în sistem electronic, prin corespondenţă directă între autorităţile statului și entitățile cu atribuţii în domeniu. Pe scurt, nu mai purtăm oamenii pe drumuri între instituţii, statul devine responsabil cu obţinerea avizelor”, se arată într-o postare a inițiatorului legii, deputatul liberal Florin Roman.

Deja ai votat!
se încarcă...