Angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, constituțională

0

Curtea Constituțională a respins miercuri cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament cu privire la Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, solicitare formulată de Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat miercuri, la Curtea Constituţională, că legile referitoare la buget trebuie să fie dezbătute şi aprobate în Parlament, nu să fie adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii, în timp ce reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Olivia Diana Morar a susținut că că Guvernul, prin procedura de asumare a răspunderii, a respectat rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.

Președinții celor două camere ale Parlamentului au contestat la finalul anului trecut Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale.

Astfel, ei au sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea unor conflicte juridice de natură constituţională între Parlament și Guvern privind cele două legi.

Guvernul îşi angajase, în Parlament, răspunderea pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2020.

Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE, printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

Premierul Ludovic Orban a precizat că a decis asumarea răspunderii pe buget pentru că altfel acesta nu putea fi adoptat la timp.

Deja ai votat!
se încarcă...