Raportările oficiale despre coronavirus se bat cap în cap

0

Deşi autorităţile ne îndeamnă în permanenţă să ne informăm doar din surse oficiale legate de pandemia de coronavirus, se pare că uneori chiar ele le dau oamenilor bătăi de cap cu aceste informaţii.

Iar în centrul atenţiei pare a fi din nou Suceava, considerată deja epicentrul epidemiei din România, în ceea ce priveşte covid19.

Astfel, informările venite de la Grupul de Comunicare Strategică în două zile consecutiv, arată cifre care ridică mai mult semne de întrebare, decât să lămurească. Spre exemplu, pentru Suceava au fost raportate un total de 967 de cazuri pe data de 4 aprilie, pentru ca o zi mai târziu, pe 5 aprilie, numărul total de bolnavi din judeţul vecin să fie raportat la 1.215 cazuri. În aceeaşi comuniare, din 5 aprilie, însă, se arată că la nivel naţional „De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 251 de noi cazuri de îmbolnăvire”. Cu alte cuvinte, doar trei cazuri în restul ţării, în condiţiile în care diferenţa dintre cele două zile, doar în Suceava, înseamnă 248 de noi cazuri. Iar la Botoşani, în acelaşi interval de timp au fost 20 de noi îmbolnăviri. Deci numai în cele două judeţe, adunate, cifrele deja nu mai „bat” cu comunicarea oficială.

UPDATE: Autoritățile centrale au comunicat faptul că diferențele ar surveni din raportări făcute la ore diferite în aceeași zi. Aceștia spun că sâmbătă s-a raportat o cifră totală aferentă orei 12.00, însă pentru distribuția pe județe datele pe care le-au avut au fost aferente orei 10.00. Duminică, în schimb, s-au comunicat datele totale și distribuție pe județe fără a face această diferențiere pe ore de raportare. În ceea ce privește cazurile în care s-au operat ajustări în minus, la distribuția pe județe, explicația pe care au primit-o cei de la București vizează faptul că în anumite situații raportările nu au fost în primă instanță atribuite în mod corect, iar din acest motiv sunt realizate rectificări, fiind reverificate situațiile din urmă. Din acest motiv e posibil să mai apară relocări de cazuri, funcție de eventualele cazuri care mai sunt identificate la verificări.

+22 -9
se încarcă...