spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTLumina Învierii, împărţită cu forţele de ordine

Lumina Învierii, împărţită cu forţele de ordine

Guvernanţii fac o mare concesie creştinilor ortodocşi, stabilind un protocol prin care aceştia vor putea primi Lumina în noaptea de Înviere.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a declarat ieri seară că, în urma unui acord între Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI), s-au stabilit noi reguli pentru perioada premergătoare Paşteului ordodox şi seara de Înviere.

“Am semnat un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate din starea de urgență pentru stabilirea unor acțiuni comune pentru aceste sărbători. Vrem să oferim o consolare prin distribuirea Paștilor și a Luminii de la Ierusalim”, a declarat Vela, care a precizat că se vor forma echipaje mixte care vor distribui prescurile de Paște și Lumina Învierii.

Astfel, pâinea binecuvântată (prescurile) va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile. În declaraţia pe propria răspundere, credinciosul va face precizarea numele lăcaşului de cult la care se va deplasa. Angajaţii parohiei şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale pe perioada distribuirii paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

 

Pentru Lumină se va putea ieşi din casă, dar nu la biserică

 

Ion Marcel Vela a făcut precizări şi cu privire la distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim.

Astfel, distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seara începând cu ora 20.00. Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afară curţii sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomeraţiei, păstrând restricţia de maximum trei persoane.

„Credincioșii vor putea ieși în jurul caselor cu respectarea restricțiilor și fără să se formeze grupuri mai mari de trei persoane. Astfel, doi-trei locatari dintr-o scară vor putea distribui Lumina pentru toți vecinii de pe scară”, a mai declarat Vela.

În Noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și a voluntarilor care vor avea asupra lor echipamentele de protecție și legitimațiile de identificare. Sfânta Lumină va fi distribuită inclusiv spitalelor și centrelor de carantină.

În plus, echipajele care acţionează în posturile fixe (pe drumuri naţionale) sau la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau persoanelor care tranzitează frontiera.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...