Avertisment SRI: Nu deschideți mesajele cu sintagma „Detalii secrete Covid-19”

♦ Printr-un virus transmis prin SMS, infractori cibernetici pot ajunge în posesia datelor bancare stocate pe telefonul mobil și pot efectua operațiuni în numele proprietarului

0
Specialiștii SRI recomandă să nu deschidem mesaje de la persoane necunoscute

Infractorii cibernetici profită de teoriile conspiraționiste despre pandemie pentru a obține acces la conturile bancare și corespondența curioșilor. Este avertismentul Serviciului Român de Informații care a identificat o campanie bazată pe transmiterea unor SMS-uri care conțin sintagma „Detalii secrete COVID-19” și un link care, odată accesat, descarcă în telefon un troian imposibil de detectat de sistemul de operare al telefonului.

„Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”, se arată în comunicatul SRI.

Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

„Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute”, a transmis SRI.

SRI recomandă să nu accesăm link-uri sau atașamente primite de la necunoscuți, iar dacă avem suspiciuni, să resetăm dispozitivul la setările din fabrică.

Deja ai votat!
se încarcă...