România primește 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană

0
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit "UE - Generația următoare", în valoare de 750 de miliarde de euro”

19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro. În total, 31,2 de miliarde de euro. Acesta este pachetul financiar rezervat României în planul de redresare prezentat de Comisia Europeană. Pachetul total financiar european este de 750 miliarde euro. 500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar alte 250 de miliarde de euro reprezintă împrumuturi pe care guvernele le vor rambursa între 2028 și 2058.

Cea mai mare alocare o are Italia, țara cea mai puternic lovită. Total se aproape de 173 de miliarde de euro. Din acestea, 82 miliarde de euro vor fi sume nerambursabile. Spania are alocări de 140 de miliarde de euro, din care subvenții de 77 de miliarde de euro. Franța primește 39 de miliarde.

Grecia  primește 32 de miliarde. Atena nu a avut o criză sanitară de proporții, însă șocul economic va fi mare pentru că e o țară dependentă de încasările din turism. Germania, care a fost un promotor al planului, are alocări de doar 28 de miliarde de euro. Surprinde sprijinul relativ redus oferit Ungariei, doar 15 miliarde de euro, probabiș o penalizare a derapajelor autocratice de la Budapesta. În schimb, Polonia are acces la o finanțare de 64 de miliarde de euro.

Planul Comisiei Europene se bazează pe propunerile făcute de Franța și Germania, ceea ce îi crește șansele de a fi aprobat.

+6 -1
se încarcă...