Prelungirea mandatelor aleșilor locali, neconstituțională

0

Actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor, dar şi cine stabileşte data alegerilor sunt neconstituţionale, a decis Curtea Constituţională a României (CCR), potrivit unor surse.

Judecătorii au stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin Ordonanță de Urgență, iar în cazul datei alegerilor, magistrații au decis că „există un paralelism legislativ pe care Constituţia nu îl agreează”.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de șase luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Deja ai votat!
se încarcă...