PSD blochează doi ani orice privatizare

0

Camera Deputaților a votat ieri un proiect de lege inițiat de Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja. Proiectul a trecut cu 199 de voturi pentru, 89 împotrivă și 3 abțineri. Vicepreședintele PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca legea la CCR.

Proiectul a fost votat deja de Senat în 19 mai și acum a trecut și de Camera Deputaților, mergând la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Dacă va fi promulgat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat.

Parlamentarii PSD care au depus proiectului își justifică inițiativa legislativă printr-o presupusă nevoie de protejare a intereselor naționale în economie. Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.

Premierul Ludovic Orban spune că suspendarea, pentru doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale este unul dintre proiectele „născute din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”, precizând că statul este în procedură de listare a Hidroelectrica pe Bursă. El a mai afirmat că legea va fi atacată la Curtea Constituțională.

+2 -3
se încarcă...