Deși nu mai este obligatorie, Orban insistă cu liste de țări pentru care „nu se recomandă carantinarea sau izolarea”

0

Carantinarea și izolarea nu mai sunt reglementate legal de la sfârșitul săptămânii trecute. Cu toate acestea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, a adoptat în această seară o hotărâre privind stabilirea listei ţărilor membre UE şi ale Spaţiului Economic European, dar şi a ţărilor terţe pentru care nu se recomandă de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcţie de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori. Zborurile suspendate către şi dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7.07.2020”, se arată în hotărâre.

Potrivit Anexei 1 la Hotărârea CNSU nr. 34, ţările membre ale UE şi Spaţiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea sunt: Bulgaria, Monaco, Croaţia, Regatul Unit la Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Cehia, Polonia, Austria, Islanda, Elveţia, Spania, Franţa, Belgia, Germania, Slovenia, Danemarca, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Slovacia, Irlanda, Liechtenstein, Grecia, Cipru, Finlanda, Malta, Lituania, Ungaria, Estonia, Letonia, Andorra, Insulele Feroe și Vatican.

Pe lista ţărilor terţe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină se află: Canada, Maroc, Algeria, Australia, Rwanda, Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Georgia, Noua Zeelandă, Tunisia și Thailanda.

Trebuie spus că până la adoptarea noii legi privind izolarea și carantinarea, autoritățile nu au niciun instrument legal să oblige cetățenii români să stea carantinați sau izolați.

Totodată, s-a decis reluarea zborurilor către şi dinspre statele aflate pe aceste liste, începând cu data de 7 iulie.

+3 -0
se încarcă...