Tone de alge pe plaja din Mamaia

0

Pe litoral, tone de alge au fost aduse la mal. Directorul Administraţiei Bazinale de Apa Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola, a declarat că litoralul se confruntă cu această problemă de mai multe săptămâni.

Specialiştii spun că nu au soluţii pentru această invazie şi că sunt ani de cand au mai văzut aşa ceva. Aseară, reprezentantii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea au curăţat plajele, dar dimineaţă, la malul mării, era din nou format un alt covor verde de alge aduse din larg.
„Aceste depozite de alge se colectează zilnic, dar de ieri, la prânz, a iesit o maree de alge la ţărm, curenţii din mare şi-au schimbat direcţia şi au adus la mal toate algele din larg. Temperatura crescută a apei influenţeaza enorm fenomenul. Despre aceste alge, specialiştii mi-au spus că de 10 ani nu s-au confruntat cu o aşa problemă.

Fenomenul se manifestă aşa din cauza iernii blânde care a fost şi a temperaturilor foarte ridicate din aer şi apă. Aceste temperaturi vor face ca algele să fie prezente în continuare pe litoral. Ne aşteptam la tot mai mari cantităţi în fiecare zi.

Curăţăm plajele în fiecare seară. Nu există altă soluţie. Multă lume vorbeste despre montarea unor plase care sa le blocheze, dar la Marea Neagra curenţii nu sunt de suprafaţă, aşa că algele care se rup în timpul furtunilor sunt aduse târâş pe fundul mării, până la mal, nu vin la suprafaţă. Aceste plase, nu ar avea, astfel, nicio eficienţă”, a explicat Bogdan Bola pentru Digi24.

„Si am inceput…de la Mamaia în nord pana la Cap Aurora în sud, echipele şi utilajele #ABADL sunt pe plajă să cureţe cantitatea uriaşă de alge care a ajuns pe ţărmul litoralului nostru.”

Deja ai votat!