spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalUPDATE: Care sunt țările cu restricții pentru românii ce pleacă peste graniță

UPDATE: Care sunt țările cu restricții pentru românii ce pleacă peste graniță

♦ 12 țări au introdus reguli noi în ultimele zile, după creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

UPDATE:

Ungaria: Conform noilor reguli, cetăţenii care vin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor galbenă şi roşie, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat șeful de cabinet al primului ministru. România este considerată în zona galbenă, deci românii vor fi carantinați.

Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

ARTICOLUL INIȚIAL

Din cauza valului de noi cazuri de infectare cu Sars Cov-2 descoperite în România mai multe țări europene impun noi reguli pentru românii care intră în acele țări.

Austria – Începând cu 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

Bosnia și Herțegovina – cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația). Excepție fac personalul medical, angajații structurilor de frontieră și alte câteva categorii

Bulgaria – La intrarea în Republica Bulgaria, persoanele prezintă autorităților de sănătate publică de la frontieră o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria. Declarația poate fi descărcată de pe site-ul MAE.

Cipru –  la intrarea în Cipru trebuie prezentată dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Celor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea în avioane, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

Croația – Începând cu 1 iulie 2020, intrarea în Republica Croația este permisă, fără restricții, cetățenilor statelor membre UE și membrilor familiilor acestora. La intrare trebuie completat un formular pe care îl găsiți la adresa https://entercroatia.mup.hr/

Finlanda – Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, s-a dispus extinderea parțială a controlului la frontierele interne și restricționarea traficului de frontierele externe a Republicii Finlanda până la 14 iulie 2020. Numai cei care locuiesc în Finlanda sau au proprietăți acolo pot intra. În aeroport este interzisă părăsirea zonei delimitate pentru cei care tranzitează Finlanda.

Germania – Dată fiind apariția unor situații în care unor persoane le-a fost refuzată îmbarcarea la bordul aeronavelor dinspre România spre Germania (ca urmare a neactualizării procedurilor interne specifice în acord cu regimul oficial german de trecere a frontierei), este recomandat ca cei care au reședința sau locul de muncă în Germania să aibă asupra lor documente doveditoare în acest sens.

Grecia – Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile elene, începând cu miercuri, 15 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Grecia pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligati să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, este obligatorie completarea formularului disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 ore anterior deplasării și obținerea în timp util a codului de confirmare a înregistrării care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Totodată, conform informațiilor comunicate public de autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, platforma electronică care permite completarea formularului nu va fi disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetățenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să își reprogrameze călătoria după 15 iulie.

Irlanda – Autoritățile irlandeze impun obligativitatea pentru toți cei care sosesc în Irlanda să completeze un formular de localizare. După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile. Formularul de localizare – www.gov.ie/locatorform– este folosit de autoritățile irlandeze pentru monitorizarea izolării la adresa indicată. Persoanele care nu se supun acestei măsuri sau vor furniza informații false riscă o amendă de până la 2500 euro sau până la șase luni de închisoare. Această cerință inițial fusese impusă până la data de 9 iulie 2020, a fost prelungită până la 20 iulie 2020 și va fi supusă revizuirii la acel moment.

Islanda – Călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale vor putea opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă  11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans. Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR).

Letonia – Toți călătorii care vin din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 15 persoane la 100.000, trebuie să efectueze 14 zile de auto-izolare. România intră în această categorie.

Lituania – Începând cu data de 13.07.2020, este interzis accesul rezidenților din România pe teritoriul Lituaniei. Pentru perioada 6 iulie – 12 iulie 2020, se permite intrarea în Lituania, cu recomandarea autoizolării de 14 zile.

Malta – Începând cu 1 iulie este permisă intrarea în Malta doar a cetățenilor care vin din țări considerate destinații sigure. România nu se află în această categorie.

Muntenegru – începând cu 1 iulie, este permis accesul cetățenilor și rezidenților statelor membre ale Uniunii Europene, fără condiții suplimentare. Românilor care tranzitează Serbia li se recomandă ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

Norvegia  – deocamdată nu e permis accesul decât pentru vizite familiale sau studiu și cu o perioadă de carantină. Începând cu 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor străini dacă vin din țări unde situația îmbolnăvirilor se menține la un nivel scăzut, pentru care se va renunța la carantină. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate ca sigure, elaborată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică e făcută publică din 10 iulie.

Olanda – Începând cu data de 9 iulie a.c., cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul olandez. Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor această declarație.

Marea Britanie – Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile, încălcarea dispoziției fiind pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online care va deveni disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. De asemenea, va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care va deveni disponibilă pe aceeași pagină web.

Republica Moldova – Se interzice până la data de 15 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu unele excepții. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Slovacia – Cetăţenii români pot tranzita teritoriul țării în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Cetăţenii români care rămân în Slovacia trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Slovenia – Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore. Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație). Turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.

Spania – persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze un chestionar privind starea de sănătate (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane contagiate sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) și o fișă privind domiciliul/ reședința/ hotelul la care poate fi găsit în Spania precum și un număr de telefon. La sosirea pe aeroport se controlează temperatura, cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...