Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării: Românii infectați cu Covid-19 vor putea fi internați obligatoriu

0

Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă dimineața legea carantinei și izolării, adoptată joi seara de Senat în calitate de for decizional, după ample dezbateri.

Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după trei zile, adică de marți.

Până în prezent, au fost externați la cerere peste 900 de români infectați cu coronavirus, după ce Curtea Constituțională a decis că nimeni nu poate fi internat obligatoriu sau carantinat pe baza unui ordin de ministru, fiind necesară o lege în acest sens. Deși guvernul a înaintat cu celeritate un proiect de lege în acest sens Parlamentului, PSD a tergiversat aproape două săptămâni adoptarea actului normativ.

Legea prevede că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.

Deja ai votat!
se încarcă...