Legea carantinei a intrat în vigoare

Legea carantinei și a izolării a intrat astăzi în vigoare, Guvernul a adoptat în acest sens o Hotărâre propusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind măsurile pe care le vor lua autoritățile în perioada următoare. Astfel, persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic vor fi obligate să stea 14 zile în carantină. De asemenea, în carantină vor sta și cei care au avut contact direct cu o persoană confirmată cu coronavirus. Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive. Aceasta se poate face la domiciliu sau la spital. Atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță.

Astfel, carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

  • sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
  • au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Carantina în spații special desemnate de către autoritățile competente (carantina instituționalizată) se realizează în următoarele situații:

  • dacă persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată de acestea;
  • în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată, pe durata acesteia, deși persoana respectivă a consimțit-o la data instituirii.
  • În situația în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Deja ai votat!