Măştile vor deveni obligatorii şi în anumite spaţii deschise

0

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit, aseară, măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Propunerile transmise prin hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului.
Specialiştii au cerut guvernului să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul direcţiei de sănătate publică. Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creşterii numărului persoanelor prezente concomitent în spaţiile şi în intervalele orare respective, ca efect al desfăşurării unor activităţi individuale sau de grup.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută şi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

De asemenea, terasele se vor închide la ora 23:00 în întreaga ţară. CNSU propune „interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23:00-6:00”. „În afara intervalului menţionat, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi, au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul”, se arată în măsurile propuse Guvernului. Se mai propune interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc în intervalul orar 23:00-6:00.

Ultima măsură propusă vizează plajele. Astfel, „distanţa mai mică de doi metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici)”, conform sursei citate.

Pentru a deveni efective, propunerile CNSU trebuie să fie aprobate de Guvern.

+9 -1
se încarcă...