joi, aprilie 18, 2024
AcasăNaționalTUNURI de proporții în perioada stării de urgență

TUNURI de proporții în perioada stării de urgență

În urma unei acțiuni de control realizate la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, vizând modul de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență, echipa de auditori publici externi din cadrul Curții de Conturi a identificat probleme majore în desfășurarea achizițiilor, multe dintre ele putând fi catalogate drept tunuri financiare. Spre exemplu, Guvernul a cumpărat măști de la compania de stat UNIFARM la suprapreț, cu un ados de 71%.

Prima problemă constatată este ”nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziții efectuate în perioada stării de urgență” în cazul unei achiziții de dezinfectanți pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) și a uneia de măști de protecție (cu o valoare de 20.706 lei).

A doua problemă privește acțiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, Curtea de Conturi identificând nereguli în ceea ce privește modul de desfășurare a operațiunilor și confirmând nemonitorizarea de către Ministerul Sănătății a achizițiilor aferente ajutorului umanitar către Republica Moldova. Produse predate înainte de semnarea contractelor. Echipamente predate înainte de finalizarea procedurii de achiziție.

Analizând cele 3 contracte de furnizare (având ca obiecte achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protecție, 5.000 de ochelari de protecție, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar și 25.000 de kg de substanțe dezinfectante) încheiate cu C.N. UNIFARM S.A. (în valoare de aproximativ 16.247.000 lei) și S.C. STIMPEX S.A. (în valoare de aproximativ 250.000 lei), auditorii au constatat ”o serie de nereguli în ceea ce privește desfășurarea cronologică a acestora”, după cum urmează: ”documente emise/operațiuni efectuate înainte de semnarea și vizarea contractului pentru control financiar preventiv propriu, și, respectiv, înainte de vizarea pentru control financiar preventiv propriu a propunerilor de angajare a unui cheltuieli în limita creditelor de angajament și a angajamentului bugetar individual”, contractele cu C.N. UNIFARM S.A. prezentate echipei de control a Curții de Conturi prezentând modificări ale datei vizei de control financiar preventiv propriu.

Deși contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost încheiate și vizate CFP în data de 06.05.2020, ”produsele au fost predate de către acesta în custodia IGSU cu o zi ÎNAINTE (respectiv 05.05.2020)”, iar ”în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție nu a fost finalizată”, se mai arată în Raportul de control nr. 938/02.07.2020.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește achiziția de alcool sanitar, au fost semnalate neconcordanțe ”în ceea ce privește cantitatea/modul de prezentare a flacoanelor” recepționate/livrate, în contract, factură, proces-verbal de recepție, document vamă și proces-verbal de predare-primire apărând fie flacoane de 500 ml, fie flacoane de 1 litru!

De asemenea, neconcordanțe există și ”în ceea ce privește datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 și recepția efectuată de Ministerul Sănătății în data de 06.05.2020”, deci după momentul predării!

În urma controlului care a durat 1 lună și a verificării contractelor și procedurilor de achiziție sus-menționate, auditorii Curții de Conturi au concluzionat că ”C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”, suma de 2.875.160 lei reprezentând astfel ”diferența între valoarea de vânzare (8.475.000 lei, fără TVA) și valoarea care ar fi rezultat din aplicarea adasului comercial MEDIU PRACTICAT de C.N. UNIFARM S.A. în raport cu alți clienți (12,90% – 4.960.000 lei)”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...