vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalJudecarea dosarului de colaborare cu Securitatea a Guvernatorului BNR Mugur Isărescu începe...

Judecarea dosarului de colaborare cu Securitatea a Guvernatorului BNR Mugur Isărescu începe în toamnă

Procesul civil în care Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității cere unui judecător al Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator a Guvernatorului BNR Mugur Isărescu începe în 18 septembrie.

Astfel a fost stabilit primul termen de judecată în acest dosar, termen la care oficialul statului ar putea să se prezinte în fața instanței.

La acest prim termen părțile din procet pot cere amânarea judecării cauzei din varii motive precum depunere de înschisuri noi sau pregătirea apărării.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR, a oferit o primă reacție a Băncii Naționale în cazul lui Mugur Isărescu, despre care CNSAS a stabilit că a colaborat cu Securitatea.

„Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, a declarat Adrian Vasilescu.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susține că Mugur Isărescu i-a turnat pe diplomații străini cu care intra în contact la acea vreme, dar şi pe colegii de la Institutul de Economie Mondială, sub numele de cod Manole.

Adrian Vasilescu a explicat că Mugur Isărescu „a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare”.

„E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”, a explicat Vasilescu.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a aprobat, săptămâna trecută, nota prin care Mugur Isărescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securități.

Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial.

El a devenit guvernator al BNR în 1990.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...