Noii facilități pentru alegătorii români cu domiciliul/reședinţa în străinătate

0

Alegătorii români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul, prevede o propunere legislativă înscrisă miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Propunerea legislativă înregistrată marţi la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, a fost iniţiată de liderii deputaţilor PSD, PNL, USR, PMP, UDMR şi minorităţi – Alfred Simonis, Florin Roman, Cătălin Drulă, Marius Paşcan, Zacharie Benedek şi Varujan Pambuccian.

Proiectul modifică Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Dacă legea în vigoare prevedea că puteau vota şi după închiderea urnelor (ora 21,00) doar cei care se aflau în sala în care se votează, proiectul propune şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare până cel târziu la ora 23,59.

Potrivit expunerii de motive, pentru extinderea accesului la vot al alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate în mod similar cu cel de care beneficiază alegătorii români din ţară, se abrogă alin. 6 al articolului 42 care prevede că alegătorii care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.

În forma propusă de iniţiatori, prin modificările efectuate, actul normativ prevede că pe listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din străinătate vor fi trecute, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, persoanele care se prezintă la vot la secţiile organizate în străinătate şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate”.

Listele electorale permanente din străinătate se întocmesc de către AEP şi se transmit biroului electoral de circumscripţie pentru secţiile de votare din străinătate, până cel târziu cu 10 zile înaintea datei votării.

Deja ai votat!