joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalRomânia datoare cu 80 de milioane de euro pentru subvenții agricole împărțite...

România datoare cu 80 de milioane de euro pentru subvenții agricole împărțite aiurea

♦ România are de suportat corecţii financiare de 80 de milioane de euro, în urma unor nereguli cu subvenţii agricole, dar şi a faptului că a întârziat să-şi susţină cauza.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, acuză guvernarea Dăncilă pentru eșectul acțiunii la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a respins, joi, recursul formulat în cazul descoperirii unor nereguli la fondurile europene din agricultură. România trebuie să suporte, ca efect, corecții financiare de circa 80 de milioane de euro. Birchall susține că fostul agent guvernamental, Radu Cantar, fostul ministru pentru afaceri europene, Victor Negrescu și premierul Dăncilă sunt responsabili pentru pierderea celor 80 de milioane de euro.

“Cine răspunde pentru plata celor 80 de milioane de euro pe care România va trebui probabil să-i dea înapoi? Radu Cantar care atât de „profesionist” a fost încât a introdus tardiv acţiunea în anulare la Tribunalul UE şi apoi s-a ambiţionat să declare şi recurs în ciuda tuturor evidentelor că se va pierde?

Sau Victor Negrescu, cel care îi era şef direct, care, împreună cu Dragnea şi Olguţa Vasilescu, l-a susţinut să ajungă în această funcţie şi care i-a şi girat aceste acţiuni? Sau poate domnul Daea şi secretarul de stat Potor de la Ministerul Agriculturii care au insistat în Guvern pentru introducerea acţiunilor şi acoperirea pagubei aduse statului român (deşi era evident că metodologiile de calcul ale APIA erau eronate!). Sau poate doamna Dăncilă, care îl ţinea în braţe pe domnul Cantar (nu vreau să îmi mai aduc aminte discuţiile din şedinţele de guvern privind mandatele pentru CJUE). Din aprilie 2019 i-am spus doamnei Dăncilă că o să se piardă la CJUE, exact pe aspectele reţinute de Curte! Sau ar trebui să plătească TOŢI!?”, a scris Ana Birchall pe o reţea de socializare.

Încă din iunie 2018, Comisia Europeană a aplicat României corecții financiar de circa 100 de milioane de euro pentru o serie de nereguli constatate la absorbția unor fonduri europene în agricultură, în perioada 2014-2016, scrie Newsweek.ro.

Este vorba de certificarea plăților directe către fermieri, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), deficiențe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), verificarea prezenței elevilor la școală, în cadrul facilității prin care li se acordă acestora lapte și efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plățile intermediare.

Pe 7 septembrie 2018, agentul guvernamental al Guvernului Dăncilă în justiția europeană, Radu Cantar – care avea să demisioneze, între timp, după căderea guvernării PSD, în 2019 – a contestat la Tribunalul UE corecții financiare de 80 de milioane de euro din totalul sumelor imputate de Comisie.

Problema este că Radu Cantar a făcut o confuzie și a depus contestația prea târziu, iar Tribunalul UE i-a respins-o, pe 30 aprilie 2019, fix din acest motiv.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...