spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalCreșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD, a trecut la vot...

Creșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD, a trecut la vot în plenul reunit al Parlamentului

Plenul reunit al Parlamentului a votat marți creșterea cu 40% a pensiilor, promovată de PSD. 242 de parlamentari au votat pentru creșterea pensiilor cu 40%, așa cum a vrut PSD, în loc de 14% – varianta PNL. 148 de voturi au fost împotrivă. Plenul reunit a votat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară, un proiect de lege în care parlamentarii PSD au adus un amendament-cheie. Amendamentul elimină prevederea din OUG prin care creșterea pensiilor urma să fie de 14% și o înlocuiește cu o creștere de 40%. Atât BNR, cât și UE și FMI au avertizat că o asemenea creștere ar duce la explozia deficitului bugetar.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională. După decizia CCR, legea va merge fie la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, fie înapoi la Parlament – dacă sunt găsite elemente de neconstituționalitate.

La rândul său, președintele Iohannis are două opțiuni: retrimiterea la Parlament pentru o nouă discutare sau un atac la CCR, pe motive diferite de cele ale guvernului.

Majorarea punctul de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României și citat de Agerpres.

PNL a încercat să evite un vot final în plen astăzi, prin retrimiterea proiectului de lege la comisiile de specialitate. Dar solicitarea PNL de retrimitere a proiectului la comisii a a picat la vot (175 de voturi pentru și 225 împotrivă).

Plenul reunit a început la ora 13.00, iar pe ordinea de zi au fost la vot proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an. Comisiile reunite pentru buget au adoptat, săptămâna trecută, raport de admitere cu amendamente la iniţiativele legislative. Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii.

Punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. Ludovic Orban a precizat că vor avea loc negocieri în Legislativ, astfel încât rectificarea bugetară să fie retrimisă la comisii. În caz contrar, Guvernul va ataca la CCR proiectele de lege, a adăugat premierul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
56 %
0.5kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...