spot_img
sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăNaționalSucevean condamnat pentru că a furat cărți rare

Sucevean condamnat pentru că a furat cărți rare

Unul din cele mai mediatizate dosare de furt din Regatul Unit, cu privire la gruparea de români care a furat cărți rare, considerate de o valoare inestimabilă pentru omenire, a fost soluționat de judecători cu o primă sentință, joi, 1 octombrie.

Conform Adevărul, care citează presa londoneză, Gavril Popinciuc, alias „Cristi Huiduma”, din Mihoveni, judecat ca lider al grupării, a primit 5 ani și 9 luni de închisoare. Pedeapsa nu pare foarte mare. De altfel, 7 din cei 12 inculpați ar fi primit pedepse totale care însumează 23 de ani de închisoare. Pedeapsa încasată de sucevean este cea mai mare dintre ele.

Gavril Popinciuc, alias „Cristi Huiduma”, a fost ridicat de la domiciliu în luna octombrie a anului trecut, de o grupă de luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale Suceava. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Ulterior, el a fost extrădat la cererea autorităților judiciare engleze.

Un furt exact ca-n filme

În mandatul emis de britanici şi transmis procurorilor suceveni se arată că suceveanul ar fi fost membru principal al unei grupări care a dat mari bătăi de cap autorităţilor din Regatul Unit. Este vorba de gruparea care a furat cărţi rare, estimate la o valoare de 2 milioane de lire sterline, la comanda unui colecţionar de pe piaţa neagră.

După cum s-a mai scris în presa din România, cărţile au fost furate în timp ce erau în tranzit într-un depozit din apropiere de aeroportul londonez Heathrow.

Hoţii au reuşit să evite alarmele, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului de cărţi, înalt de aproximativ 15 metri, au tăiat partea de sticlă a acoperişului şi au pătruns în interior, coborând pe frânghii.

Presa din Marea Britanie şi apoi cea din România scriau despre faptul că doi români au fost reţinuţi de poliţia britanică şi erau audiaţi în cel mai mare caz de furt de manuscrise şi cărţi rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de „Astronomul”, ar fi fost cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceştia au reuşit să fure cărţi în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi oricând scenariu de film.

Spargerea a fost dată pe 29 iunie 2017. Atunci, hoţii au furat peste 150 de cărţi rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow. Presa britanică a comparat modul de acţiune cu cel din seria de filme „Misiune imposibilă”. După cum am amintit, hoţii au reuşit să evite alarmele de înaltă securitate, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, şi au tăiat partea de sticlă a acoperişului pentru a pătrunde în depozit. De acolo au coborât în rapel.

Cărțile de valoare inestimabilă pentru omenire, găsite la subsolul unei case din Neamț

După doi ani de anchete, poliţişti din Anglia, România şi Italia au reuşit să reţină mai mulţi suspecţi, toți români.

Mai recent, luna trecută, în urma unei acțiuni DIICOT, urmare a datelor transmise de autoritățile londoneze, cărțile au fost găsite în subsolul unei case din Neamț.

Printre cărțile furate sunt opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya. Toate cărțile au fost recuperate, în urma unei evaluări urmând a se stabili dacă au fost afectate de depozitarea improprie.

Suceveanul, acuzat că avea rol de supraveghetor și coordonator

Gavril Popinciuc şi Cristian Ungureanu sunt considerați „creierii” grupării. Aceștia au planificat spargerile prin tăierea acoperișurilor şi a luminatoarelor din depozitele din Marea Britanie. Se pare că suceveanul avea rol de supraveghetor și coordonator al bandei. Acesta nu era participat efectiv la furturi, în timp ce Ungureanu era prezent la locul spargerilor, cu rol de coordonator al acțiunilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
-3.7 ° C
-2.3 °
-3.9 °
90 %
1.3kmh
7 %
sâm
2 °
Dum
3 °
lun
4 °
mar
7 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

u este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...