Călin Popescu Tăriceanu și-a dat demisia din ALDE

Un comunicat al ALDE anunță, luni seara, demisia președintelui acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier al României conducea partidul din 2015, de când l-a înființat.

Decizia este explicată prin faptul că partidul se pregătește să fuzioneze cu PRO România, partidul lui Victor Ponta.

Protocolul de fuziune între ALDE și PRO România a fost aprobat de conducerea partidului în data de 8 octombrie. Fuziunea urmează să fie validată la Congresul extraordinar ce va avea loc în data de 8 noiembrie.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a fost înființat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016, clasându-se pe poziția a treia, după PSD și PNL. În urma alegerilor parlamentare din același an, ALDE a reușit accederea în Legislativul român, obținând 29 de locuri. După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliție de guvernare împreună cu Partidul Social Democrat.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, ALDE a obținut sub 3 la sută din voturi, iar PRO România puțin sub 5 la sută.

Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă pragul de 5%.

Deja ai votat!