Restricții dure pentru populație anunțate de Iohannis. Alegerile merg mai departe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de măsuri mai ferme pentru controlul pandemiei de Covid-19.

Trebuie să fim foarte realişti: sunt necesare măsuri ferme, mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional: şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile trebuie interzise, târgurile şi pieţele închise, portul măştii trebuie să fie obligatoriu peste tot în ţară”, a spus şeful statului, în deschiderea şedinţei de Guvern pe care o prezidează.

Iohannis a precizat că autorităţile nu doresc să închidă economia. „Da, vrem ca românii să îşi continue viaţa cât de mult se poate apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem face abstracţie de acest lucru. Invit guvernul să organizeze alegerile în cele mai bune condiţii. În acelaşi timp începe campania electorală. Va fi în condiţii foarte speciale şi urmează curând votul. Este posibil. Am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puţin timp”, a explicat preşedintele.

Preşedintele a pledat pentru alegeri, argumentând că „democraţia nu poate fi pusă în paranteză”. „Există multe discuţii în spaţiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar – democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Democraţia trebuie garantată şi democraţia se garantează prin alegeri, prin alegeri libere şi naţiunile puternice ţin la alegeri democratice chiar şi în condiţii de criză… Aşa fac democraţiile puternice şi naţiunea română e una puternică şi dragii mei, vom trece împreună prin această criză”, a adăugat Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a declarat că aplicabilitatea măsurilor trebuie să fie de luni și nu vede de ce ar trebui amânate alegerile. „Noi suntem pregătiţi să organizăm alegerile în aşa fel încât riscul să fie aproape egal de zero. De altfel, celor care bat toba cu amânarea alegerilor, le aduc aminte că duminica trecută în România s-a votat alegerea preşedintelui în Republica Moldova şi majoritatea voturilor s-au dus spre Maia Sandu”, a afirmat Orban.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 121 de decese şi 1.014 pacienţi internaţi la ATI.

Deja ai votat!