joi, aprilie 18, 2024
AcasăNaționalUSRPLUS e gata să își asume guvernarea alături de PNL

USRPLUS e gata să își asume guvernarea alături de PNL

Copreședintele USRPLUS, Dan Barna, a declarat într-o intervenție telefonică într-o emisiune la Libertatea, că alianța va participa alături de PNL la formarea unei majorități parlamentare de 245-250 de senatori și deputați, din care vor trebui să facă parte și UDMR și reprezentanții celorlalte minorități naționale.

Întrebat dacă USRPLUS va propune propriul premier sau va merge pe propunerea PNL, Dan Barna a declarat: „Noi vom rămâne consecvenți pe strategia anunțată. Vom merge la consultări cu propunerea de premier Dacian Cioloș, va urma o decizie a președintelui, în funcție de care ne vom așeza la negocieri și vom discuta”.

Liderul USR a spus că principiile negocierii sunt cele 40 de angajamente pentru România care trebuie să se regăsească în programul viitorului guvern și pentru care electoratul le-a dat acest mandat.

Acesta a adăugat că e foarte clar că mesajul transmis de electorat este că nu se poate face o guvernare reformatoare fără USRPLUS şi că este posibilă crearea unei majorități decente din PNL, USRPLUS și UDMR. „Eliminarea pensiilor speciale și eliminarea imunităților sunt printre priorități. USR a obținut timp de patru ani rezultate spectaculoase”, a mai precizat Dan Barna.

Cioloş: „Trebuie discutat cu președintele, nu la televizor”

Şi copreședintele USRPLUS Dacian Cioloș a declarat ieri că formațiunea pe care o conduce este gata să intre la guvernare alături de PNL și UDMR, maghiarii devenind, în opinia sa, indispensabili pentru formarea unei majorități parlamentare.

În ce privește viitorul premier, Cioloș a specificat că e esențial să fie susținut un candidat credibil. „Noi la USRPLUS ne-am formulat deja poziția de negociere cu PNL. Sunt măsurile cu care am mers în campanie, e o sinteză a celor 40 de angajamente din campanie. E un document public începând de azi (ieri, n.r.)”, a explicat Dacian Cioloș.

Copreşedintele USRPLUS mai spune că rezultatele alegerilor de duminică nu sunt cele așteptate pentru România şi că responsabili nu sunt cetățenii. În privinţa viitorului premier, acesta a precizat că „e esențial să susținem un candidat credibil. Trebuie discutat la negocierile cu președintele și nu la televizor. E nevoie de un nou început după aceste rezultate”.

Condiţiile puse de USRPLUS

„Fără penali în funcţii publice”, eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor şi eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor se numără printre obiectivele propuse de USR PLUS pentru protocolul coaliţiei de guvernare.

UDMR vrea la putere

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri la RFI că opțiunea sa este ca Uniunea să facă parte dintr-un Guvern alături de PNL și USRPLUS, adică să aibă miniștri în Cabinet, nu doar să ofere sprijin parlamentar. El afirmă pe de altă parte despre partidul radical AUR că „nu era nevoie de așa ceva în Parlamentul României, în 2020”.

Kelemen Hunor spune după alegerile parlamentare că „nu va exista o majoritate pentru reforma constituțională, e clar, pentru acest lucru nu vor exista două treimi în Parlament, dar asta nu înseamnă că o majoritate calificată pentru a guverna stabil România și responsabil nu va exista, va exista, dar depinde bineînțeles în mare măsură de președintele Iohannis”.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...