spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalConsultări fără rezultat pentru postul de premier

Consultări fără rezultat pentru postul de premier

♦ Lucrurile nu s-au tranşat ieri în privinţa coaliţiei de centru-dreapta, astfel că preşedintele a anunţat că va urma cel puţin încă o rundă de negocieri.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că mai este nevoie de „cel puțin încă o rundă de consultări” pentru desemnarea unei propuneri de premier. În ce privește alegerile din 6 decembrie, în condițiile în care Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale, noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie, a adăugat Klaus Iohannis.

Am avut astăzi (ieri, n.r.) o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a spus șeful statului, într-o scurtă declarație de presă.

Prima rundă a consultărilor dintre președintele Klaus Iohannis și partidele reprezentate în noul Parlament s-au încheiat ieri, șeful statului primind trei propuneri de prim-ministru: Alexandru Rafila, din partea PSD, Florin Cîțu, din partea PNL, și Dacian Cioloș, din partea USR PLUS.

Social-democrații, care au fost chemați primii la Palatul Cotroceni, în virtutea faptului că au obținut cel mai mare număr de voturi, i-au propus președintelui formarea unui guvern de uniune națională, în care să fie reprezentate toate partidele din Parlament și care să fie condus de Alexandru Rafila.

PSD, exclus din calcule

Liberalii, în schimb, au spus că nu acceptă nicio soluție care să includă și PSD și s-au dus în fața președintelui cu două propuneri: Florin Cîțu să fie premierul unei coaliții de centru-dreapta formată din PNL, USR PLUS și UDMR, iar Ludovic Orban să fie președintele Camerei Deputaților.

La rândul lor, cei de la USR au precizat că nu sunt de acord ca liberalii să aibă atât șefia guvernului, cât și președinția Camerei Deputaților și i-au spus președintelui Iohannis că, dacă Orban ține la acea funcție, atunci propunerea lor pentru poziția de prim-ministru este Dacian Cioloș. De asemenea, și USR PLUS au respins orice variantă care să includă PSD.

Reprezentanţii AUR au întârziat după ce au greşit intrarea

Cei de la AUR l-au propus premier pe Călin Georgescu și au spus că nu vor face parte din nicio formulă de guvernare. Ei au întârziat zece minute la întâlnirea cu președintele Iohannis, iar avocata Șoșoacă, membră a delegației, și-a dat masca jos în fața șefului statului.

La rândul ei, avocata Diana Șoșoacă a spus că delegația a întârziat la discuții pentru că s-a plimbat, „ca să se relaxeze”.

„Ne-am plimbat. A fost o plimbare de relaxare înainte de a intra la niște consultări care sunt mai mult protocolare. Nimeni nu cred că ia în considerare ce se spune”, a afirmat ea, însă adevărul este că liderii AUR au venit pe jos şi au confundat intrarea la Palatul Cotroceni, întârziind astfel la consultări.

UDMR nu a propus premier

Nu în ultimul rând, cei de la UDMR s-au exprimat, de asemenea, pentru o coaliție alături de PNL și USR PLUS. „Asta ar însemna o majoritate solidă, nu constituţională (…), dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că cel mai important lucru este un program pe care se poate construi o viitoare guvernare. „Dacă nu se ajunge la o concluzie la a doua rundă de negocieri vom propune un nume de premier. Nu am vrut să creștem zgomotul de fond și să aruncăm și noi un nume”, a mai spus liderul Uniunii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...