Incendiu simulat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

0

În noaptea de joi spre vineri, săptămâna trecută, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a sunat la 112 și a spus că simte miros de fum în zona Terapiei Intensive de la Spitalul mobil de la Lețcani, solicitând intervenția pompierilor. El a comunicat același lucru și personalului medical, care a început imediat protocolul de incendiu, fiind pregătit de evacuarea pacienților.

Florin Roșu a explicat pentru Libertatea că a dorit să vadă cât de bine pregătite sunt cadrele medicale într-un astfel de caz și care este timpul de răspuns al pompierilor.  „Știu că pompierii sunt profesioniști, voiam să aflu timpul lor de reacție, cât le ia să ajungă pe timp de noapte până la Spitalul de Lețcani, dacă, Doamne ferește, avem un incendiu. Nu am anunțat nici personalul, am mers la spital și le-am spus că simt miros de fum, astfel că au început acțiunea. Am făcut această simulare să vedem în cât timp putem să evacuăm pacienții, am făcut circuitele de așa natură încât să fie un acces facil atât la admisie, cât și la externare”, a explicat dr. Florin Roșu, noul manager al spitalului, după ce Carmen Dorobăț a fost condamnată definitiv la închisoare cu suspendare.

Exerciţiu oprit înainte de evacuarea pacienţilor 

Directorul nu a dus, totuși, simularea până la capăt și a oprit personalul medical, după ce i-a văzut că au urmat toate protocoalele, la punctul în care se pregăteau să scoată pacienții în curtea spitalului. Timpul de răspuns al pompierilor a fost de 12 minute.

Din Iași până pe platforma unde e amplasat spitalul din preajma comunei Lețcani sunt puțin peste 20 de kilometri. În urma apelului la numărul de urgență, patru autospeciale de apă și unități suport s-au deplasat la Spitalul de la Lețcani.

Deși dr. Florin Roșu a declarat că timpul de intervenție este „unul extraordinar de rapid”, a admis că, în caz de incendiu, cea mai importantă este reacția personalului medical, fiindcă 12 minute reprezintă foarte mult în cazul unui incendiu într-o zonă bogată de oxigen, cum sunt saloanele de Terapie Intensivă. „Am vrut să văd cum se echipează, să le văd calmul din ochi, trebuiau să fie stăpâni pe situație și au fost. Am mai făcut și înainte de pandemie exerciții, chiar înainte de primele cazuri din România”, a mai spus dr. Florin Roșu.

Tragedie la Piatra Neamţ 

Exercițiul managerului de spital de la Iași a fost făcut în contextul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, din 14 noiembrie, care a cuprins două saloane de terapie intensivă și în urma căruia au murit 10 persoane. Şase pacienţi aflaţi la ATI Neamţ, dar care nu au fost implicaţi în incendiu, au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, întrucât secţia nu mai putea fi folosită. Ulterior, la Leţcani, cinci dintre ei au murit.

Deja ai votat!
se încarcă...