sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăNaționalRomânia, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie. Se va elibera...

România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie. Se va elibera o adeverinţă!

România este pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE, primele vaccinate urmând să fie cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu COVID-19, afirmă autorităţile. Persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului.

Rata de accepare a vaccinului, în funcţie de studii

Rata declarată de acceptare a vaccinului e diferită între spitalele COVID, faţă de cele non-COVID. În spitalele COVID, acesta este de peste 95%, în timp ce în restul spitalelor rata de acceptare este de 70% la cei cu studii superioare şi în jur de 50% la cei cu studii medii. De asemenea, există un grad de acceptare a vaccinării de aproximativ 80% în rândul medicilor de familie.

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

A doua etapă de vaccinare estimată să înceapă din luna februarie

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare. A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.

Autorităţile medicale afirmă că nu este necesară testarea înainte de vaccinare, argumentul fiind că aproximativ 10% din voluntarii implicaăi în faza de testare a vaccinului trecuseră prin boală si nu au ştiut, tot aşa cum au fost vaccinaţi şi oameni care aveau virusul activ şi au avut un răspuns foarte bun. Potrivit aceloraşi autorităţi, chiar şi cei care se vaccinează vor trebui să poarte mască, până când se va atinge un procent de imunitate de peste 60-70%.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, fiind un document medico-legal. Conform autorităţilor, cea mai mare parte a celor care ezită să se vaccineze spun că nu au suficiente informaţii, motiv pentru care vor fi lansate campanii de informare.

Primele doze vor ajunge în ţară între Crăciun şi Anul Nou

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat miercuri că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în ţară în perioada dintre Crăciun şi Revelion şi vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24.

Vaccinare eşalonată până la începutul verii anului viitor

Ministrul Tătaru a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru. Miercuri, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a indicat că cele 27 de state ale UE vor putea „să înceapă în aceeaşi zi” campaniile lor de vaccinare anti-Covid după aprobarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
11.5 ° C
13.6 °
11.1 °
64 %
2.7kmh
83 %
sâm
18 °
Dum
23 °
lun
24 °
mar
23 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

Atât de mult s-a scris, s-a comentat și s-a pălăvrăgit despre noua lege a pensiilor, încât dacă aș afirma că acest act legislativ reprezintă...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...