Lebede împușcate și otrăvite pe lacul Gilău

Swan - Black Sea

Mai multe lebede au fost împuşcate pe lacul Gilău din judeţul Cluj şi unele au fost chiar otrăvite.

Trei exemplare rănite au fost duse de urgenţă la centrul de reabilitare a animalelor sălbatice din Târgu Mureş, însă una dintre lebede a murit în câteva ore. Imediat au fost sesizate şi autorităţile.

Ornitologii au anunţat oamenii legii imediat ce au găsit lebedele în stare gravă. Mai mulţi jandarmi au patrulat în zona lacului Gilău, însă până acum nu au fost găsiţi vinovaţii, informează stirileprotv.ro.

Specialiştii spun că două lebede au fost împuşcate, cel mai probabil cu arma cu alice, iar una dintre ele a fost otrăvită.

 

Iulia Vizi, reprezentantul Asociației „Grupul Milvus”: „A fost semnalată în judeţul Cluj, o lebădă care se comportă în mod anormal, gâtul ei fiind deformat şi neputând să stea în picioare. Lebăda a ajuns la Târgu Mureş. Suspiciunea a fost de otrăvire. Din păcate, în cursul nopţii, o altă lebădă a fost dusă la Univesritatea din Cluj Napoca, unde colegii, la o radiografiere, au constatat o rană provocată de alice”.

Cum lacul Gilău nu a îngheţat, zeci de lebede au rămas peste iarnă în zonă, pentru că reuşesc să îşi găsească hrană. Mai mult, graţioasele înaripate sunt şi o atracţie pentru turişti.

Lebedele sunt, teoretic, protejate de lege, însă puţine anchete se sfârşesc şi cu găsirea şi pedepsirea vinovaţilor.

Deja ai votat!