Vaccinul Moderna ajunge miercuri în România

Prima tranșă de 14.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge miercuri în România, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară Cantacuzino. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră, a anunțat marți Comitetul de coordonare a vaccinării.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare din cadrul Institutului Cantacuzino, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale și de vaccinare, precizează sursa citată.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE – cel al Moderna și cel al Pfyzer – sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași.

 

Vaccinul BioNTech/Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.
Deja ai votat!