spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalBolnavii cronici sub 65 de ani nu sunt recunoscuți de platforma pentru...

Bolnavii cronici sub 65 de ani nu sunt recunoscuți de platforma pentru vaccinare

Mulți pacienți bolnavi cronic, categorie aflată în a doua etapă de vaccinare împotriva Covid, reclamă că nu se pot programa pentru imunizare.

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a confirmat că sunt probleme cu înscrierile pentru această categorie de bolnavi. În București toate locurile s-au ocupat pentru următoarea perioadă. Pacienții care au peste 65 de ani se pot programa pentru vaccinare în alte județe, peste o săptămână sau două. Problemele apar în cazul pacienților cu vârsta sub 65 de ani care au anumite boli cronice și care nu sunt recunoscuți ca atare de platforma de programare.

 Încă se lucrează la platformă 

„Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienților sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platformă pentru ca medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienții care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Dr. Gindrovel Dumitra spune că această situație a apărut deoarece acești pacienți nu se află în evidența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca fiind bolnavi cronic și atunci singura soluție ar fi o confirmare din partea medicului de familie, împreună cu care acel pacient poate să apeleze la call-center pentru a face programarea.

Autoritățile cunosc această problemă

Medicii de familie au semnalat problema autorităților, inclusiv sâmbătă, spune Gindrovel Dumitra.

„Se așteaptă ca problema să se rezolve, pentru că este binecunoscută la nivelul STS-ului. STS-ul este cel care lucrează în acest moment la platformă și urmează să fie rezolvată în cel mai scurt timp”, a spus medicul.

Bolnavi cronic care nu există în „sistem”

Această problemă cu platforma de programare arată și o altă realitate din România. De fapt, nu există o evidență centralizată cu toți bolnavii cronici. Cei care se tratează în privat, de exemplu, nu figurează nicăieri.

Există pacienți care nu au trecut niciodată în sistemul public pentru a beneficia de anumite rețete sau servicii medicale pentru anumite boli cronice și ei nu sunt „văzuți” în sistem. Chiar săptămâna aceasta am fost apelat de diverse persoane care s-au tratat exclusiv în privat și acum se întreabă care este posibilitatea prin care cum pot fi recunoscuți de sistem, astfel încât să aibă dreptul la vaccinare”, a spus Gindrovel Dumitra.

În plus, există persoane care nici măcar nu au medic de familie. 

Pe de altă parte, în cazul aumitor boli cronice nici măcar nu există un registru național de evidență. Dacă pentru anumite boli, precum diabetul, cancerul, există registre speciale de boli cronice, pentru alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, varice hidrostatice – boli cardiovasculare care se încadrează în acest moment în grupa de risc pentru vaccinarea în etapa a doua –  nu există un registru național al acestor boli cronice, a explicat Gindrovel Dumitra. Acești pacienți sunt în evidență doar la medicul de familie cu boala respectivă. „Sigur că noi transmitem în fiecare lună către Casa Națională de Sănătate serviciile medicale prestate pentru aceste persoane, dacă sunt prestate, și în același timp și rețelele respective, dar nu sunt cuprinse într-un registru de boală cronică ca atare”, a spus Gindrovel Dumitra.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...