Cum sunt plătiți bugetarii de lux – Director ANRE, salariu colosal

Dumitru Chiriță, şeful ANRE

Șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este pesedistul Dumitru Chiriță. Conform declarației de avere din 2020, în anul anterior a câștigat puțin peste 680.000 din salariu. Net! Asta înseamnă 56.000 lei lunar, adică 560 de milioane de lei vechi sau 11.700 de euro lunar.

Chiriță este fost electrician din Tărtășești, Dâmbovița, devenit sindicalist, apoi membru PSD, apoi deputat și apoi, după ce a făcut dreptul la o facultate particulară, vicepreședinte al Casei Naționale de Sănătate, conform calificării sale, probabil. După ce a mai fost o vreme deputat, a ajuns șeful ANRE, numit de parlament. Fiind fost electrician, a fost considerat de PSD potrivit pentru post.

În ciuda acestui salariu primit, instituția condusă de Chiriță nu a popularizat liberalizarea pieței de energie și a elaborat foarte târziu legislația necesară, fapt care a determinat guvernul Câțu să amâne cu trei luni liberalizarea pieței, pentru că 75% dintre români erau în pericol să plătească facturi sensibil mai mari.

Soția lui Chiriță lucrează tot la stat, la SC Termoelectrica SA, de unde a încasat în 2019 salarii nete în valoare de 59.638 lei, adică aproximativ 5.000 lei lunar, dar totuși, de zece ori mai puțin decât soțul ei, Dumitru Chiriță.

Deja ai votat!