Cum sunt plătiți bugetarii de lux – Directorul de universitate de stat cu venituri de bancher

0
Vasile Moțoc, directorul general al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, câştigă mai bine decât preşedintele României

Cu un salariu lunar brut de 13.000 de lei, la care se adaugă un spor lunar de 10.000 de lei și alte sporuri și sume care urcă mult veniturile lunare, directorul general al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este cel mai bine plătit angajat din instituțiile administrative publice din acest judeţ, dezvăluie publicația sibiană Turnul Sfatului.
De fapt, veniturile sale le depășesc și pe cele ale președintelui României. Sporul lunar, precum și compensațiile salariale în valoare totală de de 44.000 de lei încasate de Vasile Moțoc înaintea altor angajați ai Universității sibiene au făcut obiectul unor sesizări transmise autorităților centrale. Pentru angajatul care a semnat aceste sesizări, conducerea Universității a decis să înființeze o comisie de cercetare disciplinară.
Sporul lunar care a făcut inclusiv obiectul sesizărilor trimise la minister și Guvern, precum și celelalte sporuri primite de Vasile Moțoc poartă, în lege, denumirea de compensație tranzitorie. Aceste compensații au înlocuit, de-a lungul timpului, sporuri pe care angajații din instituțiile publice le-au încasat. „În 2005, când am venit eu la Universitate, o parte din angajați beneficiau de spor de confidențialitate, care era 50% din salariul de bază. Așa prevedea legea: dacă ai încetat activitatea, doi ani nu aveai voie să divulgi informații despre Universitate. După aceea, toți beneficiam de spor de stabilitate, care era 15% din salariul de bază. Pe măsura evoluției salarizării, aceste elemente au fost scoase și s-au înființat aceste compensații. Deci totul e pe lege”, arată Vasile Moțoc.
”În prezent, în cadrul instituției beneficiază de compensații tranzitorii un număr de 175 de salariați, personal didactic și didactic auxiliar, al căror cuantum variază între 11 lei şi 12.453 lei”, arată reprezentanții ULBS.
Universitatea Lucian Blaga ocupă locul 12 în topul celor mai bune universităţi din România.

 

Deja ai votat!
se încarcă...