marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalVisul lui Daea continuat de guvernul Cîțu: Casa de comerț Unirea

Visul lui Daea continuat de guvernul Cîțu: Casa de comerț Unirea

Guvernul Cîțu numește doi secretari de stat din ministerul Agriculturii în conducerea controversatei “Case Române de Comerț Agroalimentar Unirea“, conform Newsweek.

În noiembrie 2019, Ludovic Orban declara despre ea: “Vremea gostaturilor a trecut“.

Potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, se propunea ca, prin derogare de la prevederea legală care interzice demnitarilor să facă parte din consilii de administrație, doi secretari de stat din ministerul Agriculturii să fie menținuți în CA-ul acestei case de comerț.

“Societatea Națională ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este societate națională pe acţiuni, de interes național, cu capital integral de stat, iar drepturileși obligațiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului sunt exercitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scopul S.N. ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este acela dea realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale“, se arată în memorandum.

“Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicația a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale și tradiționale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiționale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic și social”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în noiembrie 2019.

Poziția sa a fost susținută de premierul Orban: „Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerț Unirea – n.red.). Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piață pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate nu mai e nevoie să refacem gostaturile”.

În octombrie 2020, aprozarele de stat din Bucureşti şi Sibiu, deschise prin Casa de Comerţ Unirea pentru a vinde produsele direct de la fermierii români, fie sunt închise, fie sunt în curs de închidere.

Cu toate acestea, în 14 decembrie 2020, la conducerea acestei case de comerț a fost plasat un absolvent de teologie, Emil Păduraru, care însă, după Teologie, a făcut și dreptul la o universitate particulară.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...