vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalDeschiderea şcolilor devine incertă

Deschiderea şcolilor devine incertă

♦ Ministrul Sănătăţii a declarat că nu i se pare oportună deschiderea şcolilor, în condiţiile în care restul Europei este mult mai prudentă.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat ieri că nu este cazul să fie redeschise școlile.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății (la Şcoala 28, din Sectorul 2 al Capitalei, a apărut un focar de Covid, posibil cu noua tulpină britanică a virusului, mult mai contagioasă, n.r.)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri dimineață că „se păstrează” interesul pentru începerea școlilor din semestrul al doilea și că rezultatele testelor de secvențiere genomică la angajații Școlii 28, din Sectorul 2 al Capitalei, vor apărea într-o săptămână.

Ministrul a spus, într-o intervenție la Digi 24, că situația este îngrijorătoare, dar că încă nu este confirmată infectarea cu noua tulpină SARS-CoV-2

„Nu știm dacă vreunul dintre angajați este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați, celălalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide”, a spus Cîmpeanu. Întrebat dacă școlile vor începe în format fizic, în urma apariției unor cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, mai contagioasă, ministrul a spus: „Interesul major pentru începerea școlilor se păstrează”.

Sorin Cîmpeanu a apreciat că „scenariul hibrid s-a dovedit ineficient”. În privința recuperării materiei, ministrul a spus că este de dorit ca acest lucru să se întâmple începând cu luna februarie, odată cu reîntoarcerea copiilor în școală.

„Avem un program (…) cu cinci ore, numărul mediu pe săptămână, vreme de 16 săptămâni, februarie-martie, aprilie-mai. (…) Dacă sunt cinci ore pe săptămână, e ușor de imaginat o oră în plus în fiecare zi sau poate mai puțin, sau poate mai mult”, a spus ministrul, adăugând că programul de recuperare a materiei va fi stabilit în urma evaluării făcute de fiecăre cadru didactic.

 DSP București extinde ancheta epidemiologică

Direcția de Sănătate Publică București a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la școala unde un angajat este confirmat cu noua tulpină britanică și există mai multe suspiciuni că au fost infectate și alte persoane, recoltând alte 11 probe.

DSP precizează că decizia a fost luată „având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini”.

„În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de patru persoane (un caz confirmat pe data de 14.01.2021 și trei cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele patru confirmate și şase contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de nouă au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile”, precizează Ministerul Sănătății. Decizia finală privind redeschiderea şcolilor se va lua pe 2 februarie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...